Parse error in downloaded data
 
FIND BEST RATES:

Άψογες καιρικές συνθήκες, καθαρός αέρας, απαλοί άνεμοι και εξαιρετικοί δρόμοι – ναι, η Λευκωσία είναι μια πόλη φιλική προς τους λάτρεις της ποδηλασίας.

Και μια και σκοπεύετε να περάσετε μερικές μέρες στην πρωτεύουσα της Κύπρου και, προφανώς, αγαπάτε τις δίτροχες εξερευνήσεις, αποφασίσαμε να σας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές της Λευκωσίας για ποδήλατο, είτε είστε επαγγελματίας ποδηλάτης, είτε ένθερμος λάτρης του αθλήματος!

BYCICLE 1


Η Κυκλική Διαδρομή της Λευκωσίας

Η συγκεκριμένη διαδρομή των 66 χιλιομέτρων αποτελεί, ουσιαστικά, ένα σύνολο επιμέρους ποδηλατικών διαδρομών, που συνενώνονται με μια ποικιλία δρόμων, ασφαλτοστρωμένων στο μεγαλύτερο τμήμα τους.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι πως προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το περίφημο Δάσος Μαχαιρά και το ομώνυμο μοναστήρι, καθώς και το χώρο όπου ο Γρηγόρης Αυξεντίου βρήκε ηρωικό θάνατο κατά τη διάρκεια του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955 - 1959 εναντίον των Βρετανών.

Ας εξετάσουμε πρώτα τα βασικά του χαρακτηριστικά από ποδηλατική άποψη.

Γενικά Χαρακτηριστικά:

Αφετηρία - Τέρμα Ανισόπεδη Διασταύρωση Αγίου Μάμα - Κυκλικός Κόμβος (Οδός Τσερίου)
Συνολική Απόσταση 66 χιλιόμετρα
Διαδρομή Σχετικά Δύσκολη, χωματόδρομος, άσφαλτος
Είδος Ποδηλάτου Ορειβατικό Ποδήλατο 21 Ταχυτήτων (τουλάχιστον), τρακτερωτά ελαστικά, διπλές αναρτήσεις

 

Περιγραφή της Διαδρομής

  • Ξεκινάτε από τον κόμβο του Αγίου Μάμμα, ανάμεσα στη Λακατάμεια και το Στρόβολο. Κατευθύνεστε νότια διασχίζοντας την Κάτω και Πάνω Δευτερά και συνεχίζετε προς Ψημολόφου, μέσα από γραφικούς επαρχιακούς δρόμους που θα σας φέρουν στα χωριά της Επισκοπής και του Πολιτικού, όπου μπορείτε να δείτε από κοντά το Μοναστήρι του Αγ. Ηρακλειδίου.
  • Έπειτα, προχωρείτε προς το Φιλάνι και το Μαχαιρά, που αποτελεί και το πιο εξέχον, από ιστορική άποψη, τμήμα της διαδρομής. Ποδηλατικά, επίσης, είναι η πιο δύσκολη, εκτός κι αν σας αρέσουν οι προκλήσεις, οπότε θα τη χαρακτηρίζαμε μάλλον… ενδιαφέρουσα!
  • Καθώς συνεχίζετε προς το χωριό Λαζανιά, ο δρόμος περνά από την Αγία Σκέπη και το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Μοναστηριού του Μαχαιρά. Προσέξτε εδώ την ανηφόρα (συνολικά άνω των 2,5 χιλιομέτρων) που θα σας φέρει στο τοπικό λατομείο. Εκεί, οι προκλήσεις γίνονται μεγαλύτερες, αλλά και η θέα γοητευτικότερη: ξεκινά μια αρκετά ανηφορική διαδρομή που θα σας οδηγήσει στο διάσημο Μοναστήρι, καθώς και στο περιώνυμο κρησφύγετο του μαχητή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, που έχασε τη ζωή του πολεμώντας κατά των Βρετανών.
  • Στη συνέχεια, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα: εκτός από την άσφαλτο, ο δρόμος ξεκινά να κατηφορίζει κάπως. Θα περάσετε από τη Λαζανιά, το Γούρι και το Φαρμακά. Λίγο ακόμη και ξεκινά η μαγευτική κατάβαση!
  • Μετά από 6 περίπου χιλιόμετρα και το Εκκλησάκι του Αγ. Ονουφρίου και τον Εκδρομικό Χώρο της Μάντρας του Καμπιού, όπου θα βρείτε Δημόσια WC και πηγή νερού, θα είστε στην ουσία στην επίσημη διαδρομή ορεινής ποδηλασίας της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Κύπρου.
  • Στη συνέχεια, κατευθύνεστε ανατολικά, μέσα από ένα χωματόδρομο, προς Λυθροδόντα, Αναλιόντα, Τσέρι και Στρόβολο, από όπου θα επιστρέψετε στην Πρωτεύουσα.

Δέχεστε την Πρόκληση;

Αξιοθέατα, μαγικά φυσικά τοπία και σαγηνευτική θέα – καθώς και μια απαιτητική μα όχι ακατόρθωτη για ερασιτέχνες ποδηλατική πρόκληση, συνθέτουν την εικόνα μιας από τις ωραιότερες διαδρομές όχι μόνο στη Λευκωσία, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο!

Έχετε εξασφαλίσει άνετη και πολυτελή διαμονή για την επίσκεψή στη Λευκωσία;

Πατήστε εδώ και δείτε τις εξαιρετικές μας προτάσεις!

kleise diamoni

Blog Categories:

wedding area english