Parse error in downloaded data
 
FIND BEST RATES:

ZfIs34JA

Το καλοκαίρι, όμως, αποκτά μια ιδιαίτερα ζωντανή πολιτιστική ταυτότητα, που της προσδίδει εντυπωσιακή επισκεψιμότητα και πολυτισμικότητα. Πέρα από τις φυσικές καλλονές της πόλης και τα πολλά αξιοθέατα τουριστικού ενδιαφέροντος, η Λευκωσία αναπνέει μέσα από φεστιβάλ και events που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και προάγουν την διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη, γεφυρώνοντας παράλληλα την πλούσια παράδοση του νησιού με το έντονο σήμερα.

Ο επισκέπτης μπορεί, αναμφίβολα, να παρακολουθήσει πληθώρα πολιτιστικών δρώμενων, αλλά δικαιωματικά κάθε χρόνο οι πλέον φωτεινοί προβολείς του πολιτισμού εστιάζουν στο ετήσιο Φεστιβάλ της Φανερωμένης που γίνεται εδώ.  

inner 1

Πιστό εδώ και τρεις δεκαετίες στο ραντεβού του με τους λάτρεις των γραμμάτων και των τεχνών, το Φεστιβάλ διεξάγεται στην πιο φιλόξενη Αυλή της πρωτεύουσας, αυτή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ενώ στο πέρασμα των χρόνων έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα αλλά και πλέον ταλαντούχα ονόματα της Τέχνης. Με εστίαση στον άνθρωπο και την ανάγκη του να εξωτερικεύσει δημιουργικά συναισθήματα και όνειρα, το Φεστιβάλ δίνει προτεραιότητα στην προβολή εκδηλώσεων που αναγεννούν το πνεύμα και γίνονται εφαλτήριο για μια ολοκληρωτική επανεκκίνηση χρησιμοποιώντας σήμερα τα πνευματικά εφόδια που μας έδωσε το πολύτιμο χθες. Σε μια εποχή που ο λυρισμός αντιμάχεται την σκληρή πραγματικότητα, το Φεστιβάλ Φανερωμένης στέκει ως πυλώνας αισιοδοξίας. Το Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου έχει, άλλωστε, αποδειχθεί πολλάκις πως απαντά εύστοχα στις προκλήσεις των καιρών, γι' αυτό και εφέτος το Φεστιβάλ προσκαλεί όλες τις γενιές, και κυρίως τους νέους, όχι μόνο να αγαπήσουν την Τέχνη αλλά και να επενδύσουν σε αυτή το δικό τους μέλλον. 

Το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni21 εκκινεί εφέτος από τις 17 Ιουνίου και θα προσφέρει τις πολύτιμες πολιτιστικές αποδράσεις στους θεατές του μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων όλοι οι χώροι, οι εκθέσεις και τα μουσεία του Ιδρύματος θα παραμένουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα.  

Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις που θα απολαύσει το κοινό είναι με χρονολογική σειρά οι παρακάτω: 

  • Πέμπτη 17 Ιουνίου: Η μουσικοχορευτική παράσταση «Βασίλης Τσιτσάνης-Χάραμα» ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ με ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στον μεγάλο Τσιτσάνη που με μεγάλη αγάπη και προσοχή ετοίμασε και εκτελεί η κομπανία Ρεμπέτικη Φα Τριάς. 
  • Πέμπτη 1η Ιουλίου: Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων παίρνει η μουσικοθεατρική παράσταση «1821-2021 Κυπρίων Αγώνες – Το μερτικόν μας, με την Έλενα Χατζηαυξέντη». Οι χαρισματικοί μουσικοί Ανδρέας Παπαπέτρου, Μάριος Νικολάου και Βερόνικα Αλωνέφτου μάς ταξιδεύουν στο ηρωικό 1821 και αναδεικνύουν μέσα από μελωδίες και διηγήσεις προσωπικών ιστοριών την ανεκτίμητη συμβολή των Κυπρίων στη μεγάλη Επανάσταση.  
  • Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου: Μέσα από τη θεατρική παράσταση «Άνθρωποι της Φανερωμένης» των ομάδων People of Cyprus και Γιασεμίν και την εναλλαγή ζωντανής μουσικής και βίντεο, πραγματοποιείται μια ζωντανή συνομιλία με το «οικοσύστημα» της πόλης εντός των τειχών και ένα ανάγλυφο σεργιάνι γύρω από την περιοχή της Φανερωμένης. 
  • Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου:  Το «The Amalgamation Project» της Βασιλικής Αναστασίου αποτελεί το κατεξοχήν πολυτισμικό αμάλγαμα δύσης και ανατολής, μέσα από ξεχωριστά καλέσματα που εύκολα περιδιαβαίνουν στα μονοπάτια που συνδέουν τους χρόνους και τους τόπους του χθες και του σήμερα. 
  • Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου: Οι παραδοσιακές νότες του μουσικού σχήματος Σαντούτο αναβλύζουν μέσα από τη συναυλία «Της καρκιάς το παραθύρι», ολοκληρώνοντας με τον πιο πολύχρωμο και νοσταλγικό τρόπο το φετινό Φεστιβάλ.  

Παράλληλα με τις προηγούμενες δράσεις, η αυλή του Ιδρύματος μετατρέπεται και σε μια μεγάλη οθόνη σινεμά, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν βραβευμένες και προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες, που διασκεδάζουν, προβληματίζουν και καλλιεργούν τη φαντασία. Το φετινό πρόγραμμα προβολών είναι το εξής: 

  • «Yesterday» (24/6)
  • «Moana» (29/7) 
  • «Il Postino» (5/8) 
  • «Buena Vista Social Club» (26/8) 

Στα υπέροχα αυτά συναπαντήματα της Τέχνης, το Ίδρυμα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου δηλώνει για μια ακόμα φορά «παρών», προσκαλώντας όλες τις ηλικίες να αφουγκραστούν σπουδαία μηνύματα και να ευχαριστηθούν ξέγνοιαστες νύχτες κάτω από τον έναστρο ουρανό της πόλης. Ακολουθώντας αυτές τις πολύτιμες πολιτιστικές ανάσες, έχουμε έναν ακόμα λόγο να αγαπάμε τη Λευκωσία και να θέλουμε να είμαστε εδώ. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που εκτός από τους ντόπιους,  κάθε χρόνο επισκέπτονται την πόλη και τόσοι άλλοι που θέλγονται από την ασυναγώνιστη εμβέλεια του Φεστιβάλ της Φανερωμένης

 DSC8608 copy

Το SEMELI HOTEL, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης και σε απόσταση αναπνοής από την Αυλή του Φεστιβάλ, αποτελεί το ιδανικότερο ορμητήριο για να ακούσουμε την πόλη να μας συστήνεται σε κάθε της μονοπάτι, αλλά και να χαρούμε αυτά τα δροσερά «κύματα» πολιτισμού, επιτρέποντάς τους να ζεστάνουν με τον καλύτερο τρόπο τις καλοκαιρινές βραδιές αλλά και τις καρδιές μας. 

Blog Categories:

wedding area english