Parse error in downloaded data
 
FIND BEST RATES:

Ξεπηδώντας από τη μήτρα της Ιστορίας και στολισμένη με τα προικιά του πολιτισμού και των παραδόσεων που χάνονται στα βάθη των χρόνων, η Λευκωσία αποτελεί δίκαια την κορυφαία προτίμηση των ταξιδιωτών που θέλουν να συνδυάσουν την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με το αυθεντικό χρώμα του μαργαριταρένιου νησιού.  

Το παρελθόν αυτής της έντονης πόλης κουβαλά αναπόφευκτα μέσα του την δυστοπία της διχοτόμησης, κάτι που σήμερα έχει ενσωματωθεί απόλυτα στην κουλτούρα της πόλης, χωρίς όμως να την κρατά πια πίσω. Χωρίς θολή μνήμη, αλλά αποφασισμένη να προχωρήσει απτόητη σε δυτικούς ρυθμούς εξέλιξης, η Λευκωσία είναι πια γνωστή για την ακμάζουσα οικονομία, τα σύγχρονα κτήρια, την πολύβουη ζωή, την έντονη επιχειρηματική κίνηση αλλά και τις αναρίθμητες επιλογές σε shopping, φαγητό και διασκέδαση στους πεζόδρομους Λήδρας και Ονασαγόρου. Ο τόσο αρμονικά καμωμένος καμβάς της εναλλάσσει το σκηνικό από την κοσμοπολίτικη κίνηση στις ήσυχες γειτονιές του Άγιου Κασσιανού, της Χρυσαλινιώτισσας και του Τακτακαλά, για να ξεδιπλώσει όλο το αυθεντικό άρωμα της παλιάς πόλης, μέσα από τα ενετικά τείχη, τα σπίτια με χαγιάτια, τα μπαλκόνια με σαχνισιά και τα νοσταλγικά αρχοντικά που αντιστέκονται πεισματικά στη φθορά του χρόνου.  

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που φέρνει τον επισκέπτη στη Λευκωσία, αξίζει να τσεκάρει στην ταξιδιωτική του λίστα ένα πέρασμα από τις δημοφιλείς πιάτσες ή τα λιγότερα γνωστά στέκια της. Ακόμα, όμως, και αν δεν διαθέτετε πολύ χρόνο, μια στάση στα παρακάτω landmarks αξίζει και με το παραπάνω: 

 

1. Πλατεία Φανερωμένης & Εκκλησία Φανερωμένης 
 Πλατεία Φανερωμένης

Εντός των ενετικών τειχών, ο ταξιδιώτης συναντά την Πλατεία Φανερωμένης στην οποία δεσπόζουν το νεοκλασικό κτίσμα του δημοτικού σχολείου, με τους ιωνικούς κίονες στην πρόσοψη του πάλαι ποτέ Παρθεναγωγείου, αλλά και η ανεγερμένη το 1872 Εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης. Ιστορικά κτήρια και τα δύο, φέρουν ανάγλυφα το στίγμα της πόλης στο πέρασμα του χρόνου, ενώ περιμετρικά του ναού βρίσκει κανείς και το Μαυσωλείο της 9ης Ιουλίου, που έχει στηθεί προς τιμή των πεσόντων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.  

Ένα πέρασμα από την εκκλησία του Σταυρού του Μισιρίκκου (το γνωστό Αραμπλάρ τζαμί), επιβάλλεται, ενώ, λίγα μόλις μέτρα από την πράσινη γραμμή, η καρδιά της πόλης χτυπά δυνατά σε στέκια, εστιατόρια και αυθεντικά καφενεία που έχουν άξονα αναφοράς την Πλατεία. 
 

2. Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας 

Το νεοκλασικό κτίσμα τραβά αμέσως την προσοχή οποιουδήποτε περνά από την οδό Ιπποκράτους. Λίγο πιο μακριά από την Πλατεία Ελευθερίας, ένα νοερό ταξίδι στο χρόνο ξεκινά μέσα από τα εκθέματα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου. Με έτος ίδρυσης το 1984, με δημοτική πρωτοβουλία και συνεισφορά του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», που φέρει το όνομα του πρώτου πρέσβη της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ, οι εκθέσεις των τριών κτηρίων αποκαλύπτουν την μακραίωνη πορεία της Κύπρου από την παλαιολιθική εποχή και τους πρώτους οικιστικούς οργανισμούς μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αίθουσες για τον γεωλογικό σχηματισμό της περιοχής, εκείνες των βυζαντινών και μεσαιωνικών χρόνων, αλλά και αυτές που παρουσιάζουν μαρτυρίες, αντικείμενα και ευρήματα από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και της αγγλοκρατίας στο νησί. Παράλληλα, λειτουργούν αρχαιολογικές εκθέσεις, ενώ πραγματοποιούνται πολλαπλές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προβολή του μουσείου και την εξοικείωση του επισκέπτη με το πλούσιο υλικό του.  

3. Λαϊκή Γειτονιά 

Τα βήματα του ταξιδιώτη τον οδηγούν ανατολικά της πλατείας Ελευθερίας, ξανά εντός των τειχών. Στην πιο παραδοσιακή γειτονιά της πόλης στέκουν ακόμα γνήσια κτίσματα της ντόπιας αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Η Λαϊκή Γειτονιά φημίζεται για τα ωραία στέκια διασκέδασης και χαλάρωσης, που απευθύνονται σε μια πιο εναλλακτική επικοινωνία με το έντονο χρώμα της ιστορίας που είναι αποτυπωμένο σε κάθε γωνιά. Η μποέμ αισθητική ξεχειλίζει προσελκύοντας πολύ νεαρόκοσμο που δικαιώνει νύχτα και μέρα τη δημοτικότητα της Γειτονιάς.
   

4. Μνημείο Ελευθερίας  

Μνημείο Ελευθερίας

Το Μνημείο Ελευθερίας αποτελεί ένα αξιοθέατο άρρηκτα συνδεδεμένο με την κυπριακή ψυχή και τη λαχτάρα για ελευθερία. Στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το Υδραγωγείο, ορθώνεται ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα από μπρούτζο και λευκό μάρμαρο, με 16 δυναμικές και συνάμα μελαγχολικές μπρούτζινες μορφές που κινούνται συμβολικά στο άχρονο παρόν πασχίζοντας για δικαιοσύνη και δικαίωση. Το μνημείο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα αντιπροσωπεύοντας διαφορετικές ομάδες της κυπριακής κοινωνίας που πάλεψαν για την ελευθερία, ενώ στο ανώτερο τμήμα του αναπαρίσταται η προσωποποιημένη Ελευθερία. Το μνημείο του Ιωάννη Νοταρά βρίσκεται σε περίοπτη θέση και έχει γίνει από το 1961 αυτόπτης μάρτυρας της νεότερης ιστορίας του νησιού. Μετά από πολλές αναβολές σχετικά με τα αποκαλυπτήριά του, το 1987 αναγνωρίστηκε ως το «Μνημείο Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59».  

5. Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου  

Πρόκειται για το διώροφο σπίτι του διερμηνέα Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, στο οποίο διέμενε από το 1793-1808, τελώντας χρέη μεταφραστή μεταξύ των κατοίκων και της οθωμανικής διοίκησης. Το εν λόγω πετρόκτισμο οίκημα ξεχωρίζει ως τυπικό δείγμα κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής, αποτελούμενο από προθάλαμους, εσωτερικά μπαλκόνια, καμάρες, οντά και τρεις πτέρυγες που αναπτύσσονται γύρω από μία εσωτερική αυλή εν είδει σχήματος Π. Διακρίνεται για το πλήθος των δωματίων του, αλλά και τη λαογραφική του αξία, καθώς διαθέτει προσωπικά κειμήλια της οικογένειας μα και αξιοπρόσεκτη ζωγραφική διακόσμηση.  Το σπίτι βρίσκεται στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, ενώ του έχει απονεμηθεί το βραβείο Europa Nostra. 

6. Eνετικά Τείχη 

Tα κυκλικά Ενετικά Τείχη ανεγέρθηκαν στις αυγές του 16ου αιώνα, με στόχο την απώθηση των Τούρκων πολιορκητών. Αποτελούν δίκαια ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Λευκωσίας, καθώς χωρίζουν και συνάμα ενώνουν την πόλη ανάμεσα στο νοσταλγικό της χθες και το δυναμικό σήμερα. Με περίμετρο 5 χλμ., το έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Τζούλιο Σαβορνιάνο είναι ολόκληρο κατασκευασμένο από πυλό και πέτρες και αναπτύσσεται κυκλικά, με σημεία αναφοράς του τους 11 καρδιόσχημους προμαχώνες του, από τους οποίους 5 ανήκουν στο ελεύθερο κράτος, 5 στο κατεχόμενο και 1 έχει αποδοθεί στην επίβλεψη του ΟΗΕ. Αξιόλογο στοιχείο του αποτελεί και η τάφρος πλάτους 80 μέτρων, που αποσκοπούσε στην επιπλέον δυσκολία των πολιορκητών. Η είσοδος εντός των τειχών γίνεται από την Πύλη Πάφου, την Πύλη Κερύνειας και τη μεγαλοπρεπή Πύλη Αμμοχώστου. Ένα σεργιάνι σε αυτό το κομμάτι της πόλης φέρνει τον επισκέπτη σε άμεση συνομιλία με τη νοσταλγία αλλά και το αυθεντικό χρώμα μιας ακμαίας πόλης. Είναι η ίδια αυθεντικότητα που συναντάται σήμερα στις υπαίθριες αγορές, στα πολιτιστικά κέντρα και μουσεία, αλλά και τα πολλά μέρη για ατμοσφαιρική διασκέδαση με άποψη, απολαμβάνοντας μια γλυκιά γουλιά από Κουμανταρία. 

 

Ο ευλογημένος τόπος της Λευκωσίας, με τους χαρούμενους ανθρώπους, την ατμοσφαιρικότητα και την έντονη ζωή, ανοίγει κάθε του φιλόξενο χαρτί, προσκαλώντας τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τη μαγεία του. Η πόλη κρύβει αμέτρητες ακόμα εκπλήξεις για αυτόν που θέλει να γίνει, έστω και για λίγο, κομμάτι του πολυάνθρωπου και πολυπολιτισμικού μωσαϊκού της. 

Το SEMELI HOTEL, σε κομβική θέση και εύκολη πρόσβαση προς όλα τα αξιοθέατα της πόλης, στέκει επάξιος εκπρόσωπος αυτής της φιλοξενίας και υπόσχεται να οδηγήσει σύντομα ξανά τα βήματά σας εδώ! 

Blog Categories:

wedding area english